Κι αν δηλώνεις άγνοια στον κόσμο του φούρνου μικροκυμάτων, παρακάτω θα μάθεις όλα όσα θα σου φανούν χρήσιμα για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου για την κουζίνα σου!
Tip 1: Χωρητικότητα
Η χωρητικότητα ενός φούρνου μικροκυμάτων είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξεις ανάλογα την χρήση. Η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά κυμαίνεται από τα 17 λίτρα έως τα 32. Για μεγάλες οικογένειες, σκεφτείτε να πάρετε τον μεγαλύτερο που μπορείτε!
Tip 2: Μέγεθος
Οι φούρνοι μικροκυμάτων διατίθενται σε μια σειρά μεγεθών, από συμπαγή μοντέλα πάγκου έως μεγαλύτερα μηχανήματα, οπότε δεν μένει παρά να σκεφτείς πόσο χώρο από την κουζίνα σου μπορείς να διαθέσεις ή τις χρήσεις που στοχεύεις να κάνεις.
Tip 3: Ισχύς
Η ισχύς δηλώνει την ταχύτητα που ένας φούρνος μικροκυμάτων θα ζεστάνει το φαγητό μας. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ξεκινούν από περίπου 700W, τη μικρότερη ισχύ που μπορεί να διαθέτει ο φούρνος μικροκυμάτων - συχνά αναφέρεται ως φούρνος μικροκυμάτων του εργένη!- και φτάνουν έως τους δυνατούς σε ισχύ φούρνους πάνω από 1000W – που μπορούν να φέρουν εις πέρας επάξια ένα Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια!
Tip 4: Grill
Μια επιπλέον δημοφιλής λειτουργία στον φούρνο μικροκυμάτων είναι το γκριλ, όπου ο φούρνος διαθέτει εσωτερική ψησταριά, συνήθως με κεραμική εστία. Με αυτόν τον τρόπο το φαγητό σου, για παράδειγμα ένα κοτόπουλο, θα ψηθεί καλύτερα σε μεγαλύτερη ισχύ (του γκριλ) και θα ξεροψηθεί, πλησιάζοντας το αποτέλεσμα ενός παραδοσιακού γκριλ.
Tip 5: Επιπλέον Λειτουργίες
Είναι σημαντικό ο φούρνος μικροκυμάτων που θα επιλέξεις να διαθέτει βοηθητικές ρυθμίσεις και προηγμένα χαρακτηριστικά, που θα σου λύνουν τα χέρια καθημερινά στην κουζίνα σου. Οι περισσότερες εργασίες ενός φούρνου μικροκυμάτων εκτελούνται σε υψηλή ρύθμιση, αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα είναι καλύτερα για ευαίσθητες εργασίες όπως η απόψυξη, για το μαλακό βούτυρο και τη λιωμένη σοκολάτα. Επίσης πέρα από τις ρυθμίσεις ποπ κορν, πίτσας ή ψητής πατάτας κ.ά., πολλοί φούρνου διαθέτουν εξειδικευμένα προγράμματα.
Έτσι, δεν μένει παρά να επιλέξεις τον φούρνο μικροκυμάτων Inventor που καλύπτει τις ανάγκες σου και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου, αλλά και με τη διακόσμηση του σπιτιού σου!
Προσοχή!
Τι δεν βάζουμε μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να εξασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφίμων μας, την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία του:
Φθηνά πλαστικά δοχεία, καθώς είναι ανθυγιεινά ή μπορεί να λιώσουν, πήλινα ή κεραμικά, καθώς είναι πορώδη και διατηρούν τη θερμότητα, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων ή χάρτινες σακούλες, δοχεία τροφίμων με μεταλλικά μέρη, φύλλο αλουμινόχαρτο, καθώς εμποδίζει την ενέργεια και όταν τσαλακωθεί είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκληθούν σπινθήρες, αυγά στα κελύφη τους, καθώς όταν τα κελύφη είναι άθικτα ο ατμός δεν έχει διαφυγή, έτσι το αυγό μπορεί να καταλήξει να εκραγεί όταν ζεσταθεί.