08 / 07 / 2016
Έχω υγρασία στο σπίτι, τι να κάνω;
Η ύπαρξη αυξημένης σχετικής υγρασίας στους χώρους που κινούμαστε, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα διότι επηρεάζει τόσο τις συνθήκες άνεσης όσο και τις συνθήκες υγιεινής του περιβάλλοντος μας.
Το ποσοστό υγρασίας ενός χώρου αυξομειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ειδικά από την διαφορά εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία, αλλά και από τη χρήση που γίνεται στο εσωτερικό του σπιτιού (υδρατμοί από μπάνια, κουζίνα, άπλωμα ρούχων κλπ).
Σε χώρους με αυξημένη υγρασία (>55%) συχνά παρατηρείται στην εσωτερική τοιχοποιία της κατοικίας σχηματισμός μούχλας, η οποία εκτός από αντιαισθητική είναι και επικίνδυνη για την υγεία μας αφού μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, κρίσεις άσθματος και διάφορες άλλες παθήσεις, επιπλέον φθείρει και τα δομικά στοιχεία του σπιτιού.
Η επίτευξη της απαιτούμενης αφύγρανσης δεν είναι πάντα εύκολη όμως υπάρχουν διάφορα μηχανήματα αλλά και χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή επίπεδα σχετικής υγρασίας 40-50%. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι να μετρήσουμε την σχετική υγρασία με ένα απλό υγρόμετρο, που βρίσκεται εύκολα στην αγορά, για να έχουμε μία εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο μας.
Πρώτα απ’όλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς αφυγραντές οι οποίοι αφαιρούν την υγρασία που βρίσκεται στον αέρα του χώρου και την αποθηκεύουν σε ειδικό δοχείο στο εσωτερικό τους ή μπορούν να συνδεθούν απ’ ευθείας με τη αποχέτευση της κατοικίας. Η χρήση τους είναι αρκετά οικονομική και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε βελτιωμένες συνθήκες άνεσης στο χώρο μας ακόμα και με αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αφύγρανση και το κλιματιστικό μας. Τα κλιματιστικά της εταιρίας Inventor διαθέτουν ειδική λειτουργία αφύγρανσης η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου όταν δηλαδή η υγρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Κατά την λειτουργία αυτή, το μηχάνημα λειτουργεί σε ήπια ψύξη και αποβάλει την πλεονάζουσα υγρασία του χώρου μας. Στη θερινή περίοδο η λειτουργία του κλιματιστικού σε ψύξη λειτουργεί και ως αφύγρανση του χώρου, γι’ αυτό παρουσιάζεται και το φαινόμενο αποβολής νερού από την αποχέτευση του εσωτερικού μηχανήματος. Στη χειμερινή περίοδο η λειτουργία της θέρμανσης μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη σχετική υγρασία του χώρου και βοηθάει στη δημιουργία αίσθησης χαμηλής υγρασίας στο χώρο.
Τέλος, μία πολύ χρήσιμη συμβουλή για την αντιμετώπιση της υγρασίας είναι ο σωστός αερισμός του χώρου ειδικά όταν έχουν εγκατασταθεί ενεργειακά κουφώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο του εξωτερικού αέρα ή σε παλιά σπίτια στα οποία έχει γίνει θερμομόνωση κελύφους και εμφανίζονται υγροποιήσεις σε πατώματα. Ο αερισμός του χώρου θα πρέπει να γίνεται όταν το εξωτερικό περιβάλλον έχει κατάλληλες συνθήκες χαμηλής υγρασίας, για παράδειγμα όταν έχουμε βόρειους ανέμους. Με αυτό τον τρόπο πέρα από την βελτιωμένη αίσθηση του φρέσκου αέρα θα μειώνονται και οι εστίες σχηματισμού υγρασίας ή μούχλας στο σπίτι.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μπορούμε με απλές κινήσεις να ρυθμίσουμε τις συνθήκες του χώρου μας έτσι, ώστε να έχουμε ιδανικές συνθήκες άνεσης και οικονομία στα έξοδα ψύξης και θέρμανσης.